www.Hytte.no - Norges største hytteportal
Alt om Hytte - Norges største hytteportal                                           Søk i våre sider her ->
Vår TV reklame på             Translate
English Deutsch Español Français 

 
Jubileum www.Baat.no Alt om båt www.Ferien.no  Alt om ferie www.Biler.no  Alt om bil www.Hus.no  Alt om hus
GOD GAMMELDAGS MALINGSOPPSKRIFT
Tidligere var det vanlig å lage malingen selv.
Hvorfor er det ingen som gjør det lenger ?

I Sverige er tradisjonen levende, men her i landet er den i ferd med å dø ut. For å spre kunnskapen har Fortidsminneforeningen invitert til helgekurs i gammel malingsteknikk.

I byene begynte man å bruke komposisjonsmaling allerede på 1600-tallet. Man antar at folk på bygda begynte å bruke den samme malingen på 1700-tallet.

For å få rødfarge, brukte man materialer fra bakken, som ble hentet ut fra gruver og elveleier. De ble enten brent eller brukt som den var. De vanligste fargene var derfor mørk jordfarget. Malingen har så mange gode kvaliteter at den i mange tilfeller er et bedre alternativ til moderne malingstyper.

I motsetning til annen maling, som legger seg som en hinne på utsiden, er dette en maling som puster. Fuktigheten trekker inn i treverket når det regner, men trekkes ut igjen når det tørker opp. Dessuten flasser ikke malingen, og det holder med ett strøk. Denne måten å male på er bedre for huset, vedlikeholdsfri og miljøvennlig.

Komposisjonsmaling kan bare brukes på ubehandlet tre, siden malingen er vannbasert, vil den ikke feste seg på en overflate med oljemaling.

Malingen hindrer UV-stråler i å bryte ned fibrene i treverket, og med denne malingen kan det gå 20-30 år før du må male igjen.

Det er ikke vanskeligere å lage komposisjonsmaling enn at de fleste kan klare det selv. En fordel er at det også er billigere, det gir en literpris på under kr.10.

Fram til 50-tallet var komposisjonsmaling den vanligste malingstypen i Norge. Nå er det bare spesielt interesserte som vet hvordan man lager den.

Slik lager du malingen selv.

Beregnet til bygning på 70 kvadratmter.

- 30-40 liter vann
- 6 kg hvetemel
- 12.5 kg rødfarge (man kan også tilsette andre fargepigmenter)
- 1.5 kg jernvitrol

Vannet kokes i en gryte, jernvitrol røres i. Deretter tilsettes hvetemel i små posjoner under omrøring så det ikke kluper seg (sikt). Etter en halvtimes koking tilsettes rødfarge under stadig omrøring.
Malingen bør helst brukes før den blir kald.

Siden malingen ikke inneholder løsemidler kan den ikke lagres lenge.

Vi i www.Hytte.no har ikke testet oppskriften.

Annonser

Oppslagsverk til produsenter og leverandører av hytte og hytterelatert stoff på internett. Dette er en gratistjeneste 100% objektiv, alle med relevante websider kan komme med som gratis tekstlenke. - Copyright 2000-2019.
www.Hytte.no er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne lenker.
Google annonser og personvern.
Kontakt oss - Om oss - Annonsere - Tips oss
Våre portaler: www.Baat.no   www.Biler.no   www.Ferien.no   www.Hus.no   www.Hytte.no