Bilde av en dame som sitter på gulvet med en PC i fanget foran en peis

Slik får du internett på hytta

Vi forteller deg hvordan du får internett på hytta, uansett hvor den er og hva dine behov er.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 22.06.2024 20:01
{share}

Det er en rekke løsninger for å internett på hytta. Under går vi først gjennom dem før vi trekker fram hvilke hensyn du bør ta for å velge det som passer deg og ditt forbruk best.

Hvilke alternativer har du for å få internett på hytta?

1. Mobildata

Har du mobildekning når du er på hytta, så har du mulighet til å bruke mobildata for å komme deg på nett. Vil du dele internett-tilgangen vil de fleste smarttelefoner ha en mulighet for å sette opp et WiFi-hotspot.

Innhold
  1. Mobildata
  2. Mobilt bredbånd på hytta
  3. Bredbånd på hytta (fastnett)
  4. Radiobasert bredbånd
  5. Satilittbasert bredbånd
  6. Hva er best for deg?

Om du har et abonnement med mye inkludert data, eller mulighet for å kjøpe større datapakker ved behov, kan dette være en tilstrekkelig løsning.

Løsningen har imidlertid klare begrensninger siden alt avhenger av nærhet til den spesifikke mobilen samt enhetens kapasitet. Skal flere gjøre krevende oppgaver som for eksempel streaming samtidig vil det fort være utilstrekkelig.

2. Mobilt bredbånd på hytta

Har du dekning på telefonen har du også mulighet for mobilt bredbånd. Da har du to ulike løsninger. Enten kan du kjøpe et ekstra data-SIM til bruk i en 4G-router som tar fra den samme datakvoten som mobilabonnementet, eller så kan du kjøpe et separat abonnement med en egen kvote.

Med en 4G-router er det enkelt å dele internettilgangen med alle som er på hytta, og det er som regel ikke vanskeligere å koble til enn å sette inn SIM-kortet i routeren og skru den på. En annen praktisk detalj ved de fleste 4G-routere er at de er utstyrt med batteri og dermed kan koble opp familien til nett også når man er på farten.

Et tips for best mulig dekning med mobilt bredbånd er å plassere 4G-routeren i et vindu rettet mot den nærmeste basestasjonen. Er du usikker på hvor den er så finner du den enkelt på oversikten til Finnsenderen.no.

3. Bredbånd på hytta (fastnett-løsning med fiber eller kobber)

Er du så heldig at du bor i et hyttefelt eller et område hvor det er utbygd fiber- eller fastnett så vil det for de fleste være den enkleste løsningen. Da fungerer det på samme måte som bredbåndet hjemme, og det er ikke noe hokus pokus for å få et stabilt hjemmenettverk.

bilde av en pc på en arbeidspult på en hytte.
Som hjemme: Med raskt internett kan man jobbe like bra på hytta som hjemme.

4. Radiobasert bredbånd / Antennebredbånd på hytta

Er du på jakt etter en «tradisjonell» bredbåndsløsning, men har ikke mulighet til å koble deg til et fastnett? Da kan radiobasert bredbånd, også kalt antennebredbånd, være løsningen for deg.

Denne løsningen bruker master til å sende signaler ut og du kan, med rett mottakerutstyr, koble deg til. Som du kanskje forstår er denne løsningen avhengig av et signaltårn innenfor rekkevidde og mest mulig fri sikt mellom enhetene.

5. Satellittbasert bredbånd på hytta

En annen variant av «vanlig» bredbånd uten tilkobling til fastnett er satellittbasert bredbånd. Dette innebærer som navnet tilsier at du får internettilkoblingen via satellitter, og denne løsningen har da, logisk nok, veldig god dekning.

Satellittbasert bredbånd har i dag bedre dekning og hastighet enn noensinne, og hvor det tidligere var abonnementsløsninger som begrenset hastighet og databruk er det i praksis ubegrenset i dag. Det er imidlertid fortsatt enkelte begrensninger. Du får gjerne ubegrenset data, men etter du har brukt en gitt mengde så vil hastigheten synke da annen trafikk vil prioriteres.

Hva er den beste løsningen for deg?

Når du skal skaffe deg internett på hytta, så er det flere faktorer som spiller inn på hva slags løsning som er best – eller i det hele tatt mulig – for deg.

Har du relativt enkle behov, altså at du kun vil lese nettaviser og oppdatere deg på sosiale medier, vil som regel datakvoten i abonnementet ditt være tilstrekkelig. Med større krav til internettbruken, altså om du kommer til å streame mye film eller serier, så vil datakvoten i mobilabonnementet raskt bli utilstrekkelig.

Som du kan se i oversikten vår i denne artikkelen så vil du for eksempel bruke opptil 3 GB per time om du streamer i HD. Da vil det være bedre med en annen løsning.

Databruk for streaming

Er du usikker på hvor mye data ulike streamingtjenester bruker? Vi har samlet oversikten.

Alt forbruk beregnet per time.

Selskap Lav kvalitet Medium kvalitet Høy kvalitet Høyeste kvalitet
Netflix 150 MB 700 MB 3 GB (HD) 7 GB (Ultra HD)
Viaplay 150 MB 500 MB 1,8 GB 2,5 GB (HD)
Amazon Prime 270 MB 900 MB 2 GB (HD) 5,8 GB (Ultra HD)
TV 2 Sumo 1 GB 1,3 GB 1,8 GB 2,7 GB
NRK 142 MB 500 MB 1 GB 1,5 GB

HBO og CMore opplyser ikke om hvor mye data som forbrukes på sine nettsider.

Streaming av musikk via Spotify eller nettradio på NRK forbruker omtrent 70 MB i timen.

Vis mer

Sett bort ifra de tekniske mulighetene så er altså den viktigste faktoren ganske enkelt hva dine krav til nettet er. Derfor må du selv vurdere behov og ønsker opp mot pris for å finne den beste løsningen for internett på hytta.

Mange som trenger nett?

Er dere flere som vil dele på samme tilkobling kan man fortsatt bruke mobilen som et WiFi-hotspot. Denne løsningen vil selvfølgelig ha noen klare begrensninger på både hastighet pris ettersom det forbruker datakvoten i abonnementet ditt.

Er dere flere som skal dele på nettet vil det som regel lønne seg å ha en dedikert løsning, enten det er et mobilt bredbånd, satellittbasert bredbånd, fastnett eller antennebasert bredbånd der hvor det er mulighet for det.

Spørsmål?

Noe du lurer på i forbindelse med internett på hytta? Send en mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. så svarer vi så godt vi kan.

Et siste hensyn å ta er hvor mye du er på, eller tenker å være på hytta. Har du behov for internett hele året eller kan et sesongabonnement på f.eks. antennebredbånd være det beste for deg?

Det er altså ikke et fasitsvar på hvilken løsning som vil være best for deg. Tenk derfor over hvor store krav og behov du har, og undersøke hva slags løsninger som er tilgjengelig der hytten din er. Da vil du som regel finne ut hva som er den beste løsningen for deg.

Del denne artikkelen:
{share}
Grafisk utsnitt av Hus.no logo