Vann på hytta: Disse alternativene kan du velge mellom
De fleste ønsker seg vann på hytta, og det finnes mange måter å sikre innlagt vann på. I denne artikkelen gir vi deg full oversikt over alternativene.
Innlagt vann er en viktig del av komforten når vi er på hytta. Én ting er at hytta har innlagt vann, men en helt annen er naturligvis om vannet trygt kan drikkes rett fra springen, slik som vi er vant til hjemme. Om du har en hytte som ikke har innlagt vann i det hele tatt, har du i prinsippet tre alternativer: Pumpe grunnvann fra brønn, bruke regnvann fra sisterne eller pumpe vann fra en elv eller innsjø.
Grunnvann fra brønn
Det beste alternativet når det kommer til trygg og forutsigbar tilgang på vann gjennom hele året, er å bore en brønn slik at du får en grunnvannsbrønn. Brønnboring er imidlertid en ganske dyr investering, ettersom du først trenger et firma til å foreta selve brønnboringen, og deretter rørlegger som kan legge rør fra brønnen til hytta.
En vanlig felle mange går i, sannsynligvis for å spare penger på brønnboringen, er å ikke grave dyp nok brønn når de først er i gang. Da risikerer man at brønnen tørker ut, for eksempel i tørkeperioder som om sommeren. En brønn bør gå 80–100 meter ned for at den skal være dyp nok. Det koster, men det er bedre å være sikker på at brønnen er dyp nok til å fylle behovene dine gjennom hele året.
Les også: Råd og tips til deg som vurderer fjellhytte
Regnvann fra sisterne
Regnvann er en ressurs som kan utnyttes til å få innlagt vann på hytta. Det er imidlertid en god del ting du bør være oppmerksom på før du går for en slik løsning. For det første bør det naturligvis være jevnlige regnfall i området hvor hytta ligger, slik at du ikke risikerer at du går tom for vann.
Et annet moment ved å benytte seg av regnvann fra sisterne, er at forurensningsfaren er svært stor. En har svært lite kontroll over hva vannet er i kontakt med før det havner i sisternen, i tillegg til at det lett kan samle seg forurensning i selve sisternen som insekter, løv, jord og avføring fra fugler. Derfor er det spesielt viktig å ha installert et godt filter som kan ta innersvingen på eventuelle farlige bakterier som befinner seg i vannet. Det aller beste er å gå for et UV-filter, men dette krever strøm.
Pumpe fra elv eller innsjø
En annen mulighet er å pumpe vann fra en elv eller innsjø. Når det gjelder vannkvalitet kommer dette alternativet godt ut. Imidlertid er det noen forholdsregler man bør ta: Røret bør gå rett inn og ganske dypt ned i vannkilden.
På den annen side bør ikke røret gå for langt ned mot bunnen, ettersom det kan gjøre at det blander seg inn sand eller mudder i røret som kan forurense vannet. Med andre ord bør du holde deg unna grunne tjern når du ser etter en vannkilde. Mattilsynet anbefaler også at man helst holder seg unna elver og bekker, i hvert fall om det finnes bedre alternativer som en innsjø i nærheten.
Les også: Dette må du tenke på når du skal kjøpe hyttetomt
Ikke glem pliktene dine
Selv om det er bare din hytte som benytter seg av vannforsyningen du setter opp, krever de aller fleste kommuner at vannforsyningen rapporteres inn til dem. Grunnene til det kan være så mangt, men vanligvis må slikt rapporteres inn med hensyn til reguleringsarbeid i kommunen.
En annen ting du må tenke på er hva som skal gjøres med avløpsvann fra hytta. Gråvann, det vil si avløpsvann minus kloakk, regnes nemlig som forurenset vann og er noe man må søke om for å få lov til å slippe ut.
Bruk filteret riktig
Uansett hvilken løsning du går for, bør du installere et vannfilter i forbindelse med vannforsyningen for å sikre at vannet er så rent som mulig når det kommer i springen. Først og fremst er en grei huskeregel at filteret bør plasseres ved tappestedet, ettersom det gjør at man slipper å klore vannet i prosessen. Det har stor påvirkning på kvaliteten på vannet du får i springen på hytta.
Dessuten er det viktig å skifte ut filteret med jevne mellomrom, spesielt om du mistenker at vannkilden du bruker er av det mer forurensede slaget. Hvis du slurver med å skifte filteret risikerer du rett og slett at det får motsatt effekt og at det danner seg en kultur i filteret som gjør at det bidrar til å forurense vannet ytterligere.
Les også: Gass i stedet for strøm på hytta
Velg riktig vannfilter
En viktig regel å gå etter er at du bør se etter filter som har så liten poreåpning i membranfilteret som mulig, ettersom det vil bidra til at det kommer enda mindre partikler gjennom så finmaskede filtre.
Les også: Slik får du TV på hytta
Om du har tilgang til strøm i nærheten av der filteret skal plasseres, er det beste og tryggeste valget å gå for et UV-filter i tillegg til membranfilteret. Det tar knekken på de minste mikroorganismene i vannet, som også kan være de farligste, ved å belyse vannet med ultrafiolette stråler. Som nevnt krever dette imidlertid strøm – minst 12 volt.
Uansett er det sterkt anbefalt at man har en eller annen form for filterløsning i forbindelse med vannleveransen til hytta – spesielt dersom du har barn som drikker vannet. Dersom du ikke har tilgang på filter kan du enten velge å klore vannet eller koke det.
Å bruke klor dreper de fleste mikroorganismer, men det kan ikke garanteres at det dreper E.coli og Giardia. Her er det også svært lett å dosere feil, noe som kan være minst like helseskadelig. Derfor anbefales det å bruke klortabletter hvor man er sikker på at doseringen blir riktig.
Ved koking bør man fosskoke vannet i opptil fem minutter for å være sikker på at det meste av bakterier har blitt drept.
Noe mer du lurer på?
Noe mer du lurer på om gass på hytta? Ta gjerne kontakt med oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..