Bilde av en hytte dekket i snø på fjellet

Dette må du huske på når du skal bygge hytte eller ferdighytte

Det er mye å tenke på når man skal bygge ferdighytte. I denne artikkelen går vi gjennom det viktigste.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 19.03.2024 04:46
{share}

Har du tomt eller skal du kjøpe?

Om du allerede eier tomt kan det være fristende å bare gå rett til en hytteleverandør for å starte byggingen raskest mulig, men det er fortsatt et par ting du må være oppmerksom på og undersøke før du går i gang.

Er det for eksempel i det hele tatt lov å bygge på tomten? Les deg derfor opp på reguleringene i området du vil bygge før du går for langt i planene.

Terrenget kan dessuten gjøre et byggeprosjekt vanskelig. Hytteleverandører kan som regel tilpasse prosjektet noe til terrenget, men begrenset tilgang til området kan også gjøre det vanskeligere.

Tilknytning til vann, kloakk og strømnett er også faktorer du må ta stilling til tidlig i prosessen.

Må du legge rør og ledninger selv over store avstander vil det øke kostnadene med byggeprosjektet betraktelig. Derfor er dette et område man fort kan gå på en budsjettsmell om man har undersøkt dette tidlig nok.

Skal man ha en gammeldags hytte uten innlagt strøm og vann kan man spare mye, men for mange vil dette i dag være utelukket når man skal bygge drømmehytta.

Hensyn til naboer

Utover selve byggingen er det også et par andre hensyn som kan være lurt å undersøke tidlig.

Er det for eksempel naboer som vil bli påvirket av planene dine? Unngå sure naboforhold med å inkludere dem i planene på et tidlig stadium slik at de kan komme med sine eventuelle bekymringer før det er for sent.

Huskeliste når du skal bygge:

  • Kan du bygge på tomten?
  • Hvordan er tilkobling til vann og kloakk og strøm?
  • Hvordan er atkomst til hytta?
  • Arkitekttegnet eller ferdigmodell?
  • Velge totalleverandør?
  • Hvor involvert vil du selv være?

Hvordan er atkomsten til hytta?

Må du parkere langt unna eller er det kanskje tilknytning via en privat vei? Det er ingen selvfølge at du får lov å benytte deg av den uten videre. Som regel vil det være mulig å komme fram til en enighet, men dette er også noe som kan forårsake mye frustrasjon om du ikke har kontroll fra starten av.

Dersom du skal kjøpe tomt for å bygge bør du også vurdere tomten ut ifra de samme faktorene som nevnt ovenfor. I tillegg bør du også vurdere hvordan terrenget på tomten er og hvor lett eller vanskelig det vil kunne være å få bygd hytta.

Arkitekttegnet eller ferdighytte?

Når tomten er i orden må et av de mest åpenbare spørsmålene besvares. Hvordan skal hytta se ut?

Første valg i så henseende blir å velge om du ønsker en arkitekttegnet hytte eller en ferdighytte. Førstnevnte vil være mer unik og tilpasset dine ønsker, mens en ferdigmodell vil være fastlåst på de fleste områder i større grad. De aller fleste ferdighytter kan imidlertid til en viss grad tilpasses og dermed bli mer personlig etter dine ønsker.

Vil du gjøre det enklest mulig for deg selv er det åpenbare valget å gå for en nøkkelferdig ferdigmodell. Da vil alt kunne gjøres ferdig uten at du trenger å forholde deg til noe utover modell.

Arkitekttegnet hytte vil kreve mer involvering fra din side og vil også medføre ekstra kostnader sammenlignet med en ferdighytte. Enkelt sagt blir det da et valg om hvor stor kontroll du ønsker over alle aspekter av prosjektet.

Byggeprosessen

Når du har valgt en modell eller fått ferdige tegninger fra arkitekt er det bare byggeprosessen som gjenstår før du har en flunkende ny hytte.

Husk at du bør sørge for at alt av byggesøknader og tillatelser er på plass før du setter i gang. Dette kan være relativt omfattende arbeid og som regel vil leverandøren kunne være behjelpelig med å ordne søknader og papirarbeidet som følger.

Har du gått for en ferdighytte kan selve byggeprosessen være en relativt effektiv affære, og når du får nøklene er alt klart til bruk.

Garanti på hytta under bygging er også et hensyn som kan være verdt å ta. Om man velger en totalleverandør som leverer hyttemodell og alt av prosjektarbeid knyttet til oppføringen vil man gjerne kunne få en garanti som dekker hele byggeprosjektet av leverandøren.

Del denne artikkelen:
{share}
Grafisk utsnitt av Hus.no logo