bilde av et lite hyttekjøkken med gasskomfyr

Gass i stedet for strøm på hytta

Gass er et enkelt og effektivt alternativ til strøm på hytta. Det er imidlertid viktig å følge gassvettreglene, og sørge for at du installerer og oppbevarer gassen korrekt.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 24.11.2021 12:47
{share}

Behovene og kravene våre til hytta er i dag større enn noensinne. For de fleste av oss handler hyttelivet om å få en pause fra hverdagen, men det betyr ikke at vi ønsker å være uten moderne bekvemmeligheter.

Gassvettreglene

    1. Plasser aldri gassbeholdere i kjelleren eller i andre rom under bakken.
    2. Sørg for at gassbeholderen står oppreist og ikke blir utsatt for sterk varme eller sterk sol. Sett gassbeholderen utenfor grillen, så du lett kan stenge av gassen.
    3. Vær på vakt mot lekkasjer. Åpen ild, røyking eller en elektrisk gnist kan tenne på gassen slik at den eksploderer.
    4. Sjekk slange og koblinger for lekkasjer jevnlig. Dette gjør du ved å pensle på konsentrert såpevann. Når du åpner for gassen vil det danne seg såpebobler der lekkasjen er.
    5. Bruk bare slanger som er egnet for bruk til gass. Skift sprukne eller ødelagte slanger med en gang. Det er ikke lov til å bruke slanger som er lengre enn 1,5 meter. Bruk slangeklemmer for å feste slangen.
    6. Hold alltid en tent fyrstikk klar når du åpner for gassen. Steng for gassen når du ikke skal bruke den. Ta også av regulatoren hvis det er lenge til du skal bruke gass igjen.
    7. Hvis det begynner å brenne i nærheten av gassbeholderen, steng for gassen ved å vippe over knappen på toppen av regulatoren. Hvis det er forsvarlig bør du også flytte beholderen vekk fra brannen.
    8. Sørg for at gassapparatet og beholderen er i god stand. Ikke prøv å reparere skader på gassbeholderen selv. Overlat til propanforhandleren å gjøre kontroll og eventuelt vedlikehold av gassapparater og gassanlegg.
    9. Les bruksanvisningen nøye før du tar gassapparater og gassanlegg i bruk. Spør forhandleren hvis du er i tvil om noe.

Kilde: Sikkerhverdag

Vis mer

Vi vil gjerne ha muligheten til å lage god mat, oppbevare ting kaldt over en lengre periode, og varmt vann er en luksus mange ønsker seg.

For dem som er heldige nok til å kunne være koblet til et strømnett er ikke dette et stort problem, men for dem av oss som ikke har den muligheten så vil gass kunne være et godt alternativ.

Visste du for eksempel at du kan drive komfyr, kjøleskap og varmtvannsbereder ved hjelp av gass?

Gasskomfyr

På mange måter er gasskomfyrer relativt like de tradisjonelle elektriske komfyrene, og i dag får du også gasstopper som kan integreres i kjøkkenbenken.

At det er gass fremfor elektrisitet slår imidlertid inn på ulike områder. Gasstekeovner har kun én aktiv brenner som i tillegg er plassert i bunnen av ovnsrommet. Dette gjør at man må tilpasse bruken noe fra en tradisjonell stekeovn med over- og undervarme.

Forskjellen er imidlertid ikke så stor som man skulle tro. Setter du et stekebrett som ikke er i bruk nederst i ovnen fordeles varmen bedre, og undervarmen blir ikke rettet direkte på det du vil tilberede. Når gassen forbrenner oppstår det dessuten vanndamp som kan være med å gjøre maten enda saftigere og enda sprøere.

Gasstopper skiller seg også noe fra elektriske kokeplater. En gasstopp gir nemlig bedre kontroll over varmen. Justering av temperatur på en gasstopp er nærmest umiddelbar, og det kan derfor på mange måter være lettere å lage mat med enn en gasstopp enn en tradisjonell elektrisk koketopp.

Selv om mange i utgangspunktet syns det virker skummelt med gasstopp eller gasskomfyr er det en ubegrunnet engstelse. Alle gasstopper du får kjøpt i Norge skal være utstyrt med en tennsikring. Det vil si at gasstilførselen strupes når flammen slukkes.

Bilde av en vannvarmer uten vanntank ved siden av et dusjhode
Uten vanntank: Varm opp vannet mens det går gjennom apparatet og du unngår å kaste bort energi på å varme vann du ikke bruker.

Skal du kjøpe gasskomfyr? Pass på at du ikke kjøper en gasskomfyr med elektrisk ovn og gasstopp da disse er vanlige under betegnelsen gasskomfyr.

Varmtvannsbereder

Har du lyst på varmtvann på hytta uten strøm så kan også dette ordnes ved hjelp av gass.

Det finnes ulike typer gassvannvarmere, og felles for dem er at de er trykkstyrte.

Det betyr at du slipper å varme opp en tank med vann du ikke bruker, men det betyr også at du er avhengig av en løsning hvor du får tilstrekkelig trykk i vannet.

Avhengig av modell kan det være nok med trykket du får av innlagt vann, men om du ikke har det kan det være nødvendig med strømtilgang, enten det er innlagt eller via en generator.

Med gassvannvarmere er det viktig å sørge for god nok lufting rundt apparatet. Dette gjelder spesielt om du har den montert innendørs. Bærbare modeller skal ikke monteres inne da de mangler mulighet for å koble til utlufting.

Gasskjøleskap

Om du skal være på hytta en lengre periode er det praktisk med mulighet for å kjøle ned matvarer, og heller ikke kjøleskap er nødt å være tilkoblet strøm.

Gassdrevne kjøleskap er et godt alternativ til tradisjonelle kjøleskap, men skiller seg noe fra strømdrevne kjøleskap. Gassdrevne kjøleskap har ikke en vifte som fordeler temperaturen like effektivt, og du kan derfor oppleve litt mindre stabil temperatur enn du er vant med.

De har til gjengjeld visse fordeler kontra sine elektriske søsken. For eksempel er gasskjøleskap tilnærmet støyfrie siden de ikke har en vifte. Har du solcellepanel på hytta vil det dessuten ofte være mulighet for å koble kjøleskapet til dette, men ettersom de ikke bruker spesielt mye gass er det ikke sikkert dette er nødvendig.

Som med gassvarmerne er det også med kjøleskapene viktig å sørge for at det er tilstrekkelig lufting både rundt skapet og i rommet generelt.

Noen gode tips om du skal bruke gass på hytta:

I tillegg til å følge gassvettreglene kan du følge rådene under for å gjøre det tryggest mulig når du har gass på hytta:

  • En gassvarsler vil kunne varsle deg om det er en lekkasje. Gass er tyngre enn luft, og varsleren må derfor monteres lavt.
  • En gasslås gjør det enkelt å kutte tilførselen av gass om det skulle skje noe.
  • Sørg for god nok lufting rundt gassapparater og i rom hvor gass brukes.
  • En god løsning om du skal ha flere apparater koblet til gass er å plassere gasstankene utendørs, og montere gjennom veggen inn til apparatene.

Noe mer du lurer på?

Noe mer du lurer på om gass på hytta? Ta gjerne kontakt med oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..