bilde av et lite hyttekjøkken med gasskomfyr

Dette må du tenke på når du ser etter hytte ved sjøen

Mange drømmer om en hytte ved sjøen. Dette bør du vite for å kunne realisere hyttedrømmen.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Kim Arne Hammerstad

Sist oppdatert: 22.02.2022 14:12
{share}

Å sitte på et svaberg og bare være til er en tilværelse de færreste kan si nei til. Mens hytte på fjellet historisk sett har vært den hyttetypen som har vært mest populæri Norge, melder hyttemeglerne og -utbyggerne om at det stadig blir større interesse for å kjøpe seg hytte ved sjøen.

Sesongen for kjøp og salg av hytter som ligger ved sjøen starter i Norge normalt sett rundt påske, men her spiller været fra år til år inn. Dersom snøen blir liggende en stund, kan sesongen forskyve seg mer mot begynnelsen av mai.

I gjennomsnitt går sjøhytter 0,2 % over takst, og i snitt går denne typen hytter for 2,4 millioner kroner. Av de mest attraktive områdene å ha hytte ved sjøen i Norge er Hvaler, Larvik og Kragerø.

Før du legger inn bud

Skal vi tro norske eiendomsmeglere har nordmenn en lei tendens til å bruke mindre tid på å gjøre research før et hyttekjøp enn et boligkjøp. Det er rart, ettersom hyttekjøp som oftest er helt på høyde verdimessig med det de fleste har som sitt førstegangskjøp. Konsekvensen er at det er flere konflikter forbundet med hyttekjøp enn «vanlige» boligkjøp.

Hytter er mer utsatt for mye vær og natur enn det gjennomsnittlige norske bolighus. Det gjør at det blir enda viktigere å gå grundig gjennom alt som er av papirer som beskriver den tekniske tilstanden til hytta, samt å gjøre en grundig sjekk av selve hytta på visning før du legger inn et bud.

Vær på vakt for skadedyr

Av ting som du bør sjekke ut er fuktskader det viktigste. Dersom du ser tegn til skader eller innsynkninger på den utvendige kledningen av hytta, kan det være et sikkert tegn på fuktskader.

Skadedyr er et annet faresignal som kan tyde på at du burde holde deg unna et bud på akkurat den hytta. Husbukk er det vanligste skadedyret man finner på norske hytter, spesielt i områdene rundt Sognefjorden og på Sør-østlandet, og trives best inni kledningen av hytta. Dersom du ser hull som leder inn i ganger i hyttekledningen, kan dette være tegn på at hytta er angrepet av husbukk. Da bør du styre unna.

Større skadedyr som mus og rotter er heller ikke hyggelige å ha som leieboere på hytta. Se derfor etter avføring fra gnagere, spesielt på loft og i kjeller når du er på visning av drømmehytta.

Bilde av en hytte som ligger ved sjøen.
Idyllisk. Få ting er mer idyllisk enn en hytte ved sjøen.

Sjekk byggeregler og byggetillatelser

Det kan være store variasjoner i hvordan kommunene håndhever byggereglene, og dette kan være svært viktig å sjekke ut før du legger inn bud på hytta. Et spørsmål du må stille deg er hvorvidt hytta er stor nok, eller om det kan bli aktuelt å utvide den i fremtiden. Da er det lurt å vite hvordan kommunen stiller seg til en eventuell utvidelse. Hvordan tomten er regulert har innflytelse på om du kan utvide hytta og eventuelt hvor mye.

Les også: Dette må du tenke på når du skal kjøpe hyttetomt

Dessuten bør du sjekke om hytta allerede har vært utvidet, og om utvidelsen har vært godkjent av kommunen. Hvis ikke, risikerer du faktisk at den utvidede delen kan bli vedtatt revet. Da står du med en hytte med langt lavere verdi enn hva du kjøpte hytta for.

Gjør deg kjent med nærområdet

Mens vi som oftest kjøper bolig i områder vi er godt kjent med fra før, er det sjeldent at vi kjenner nærområdet til fritidsboligen så veldig godt før vi kjøper. Hvordan er tilkomsten til hytta? Kan man kjøre helt fram, eller er det et lite stykke å gå? Trengs det båt? Hvordan tror du det vil være å komme seg til hytta når du blir eldre? Hvordan vil det være komme seg til hytta om vinteren dersom det er snø? Hvordan er offentlig infrastruktur til hytta – er det innlagt strøm og vann?

Et annet spørsmål er om det er langt til sjøen, og om det for eksempel følger med rett til båtplass med selve hytta. Er du interessert i å gå mye på tur, bør du naturligvis også sjekke ut om det er turmuligheter i nærheten.

Les også: Slik får du TV på hytta

Kanskje det viktigste spørsmålet man må besvare før man kjøper seg fritidsbolig er hvor primitivt du skal tillate at hytta kan være. Noen liker at hytta er så enkel som mulig, mens andre ser på hytta som et fristed hvor luksusen skal være litt høyere enn det man er vant til i hverdagen.

Hvis du ser etter det siste, vil beliggenheten være svært viktig. Du vil være avhengig av å være tilkoblet vann- og strømnettet for å kunne opprettholde en viss luksus, mens om du ønskeren mer primitiv og enkel hyttetilværelse kan du komme langt med å installere et solcellepanel og være selvforsynt med strøm.

Bilde av en hytte som ligger ved sjøen.

Ligger hytta i strandsonen?

I Norge er strandsonen omfattet av allemannsretten, noe som betyr at i prinsippet kan alle oppholde seg i strandsonen, uavhengig av om noen eier området eller ikke. Det er noe du bør ta med i beregningen dersom hytta du ønsker å kjøpe ligger innenfor 100 meter fra sjøen. Da må du kunne tillate at «vanlige» folk kan bevege seg inn på hytteeiendommen din langs sjøkanten.

Les også: Alt du bør vite om bygging i strandsonen

Det er imidlertid unntak fra den regelen. Hvem som helst kan eksempelvis ikke bare slå seg ned på en privat brygge uten tillatelse. Det er også forskjell på hva som regnes som utmark og innmark, noe som beskytter retten din til å ha hyttehagen i fred (som regnes som innmark), selv om den ligger innenfor strandsonen.

Strandsonen er også grei å være klar over dersom du har en hytte som ligger et stykke unna sjøen – du kan fint oppholde deg ved sjøen uten å ha hytte som ligger der. Med andre ord kan du komme unna med en billigere hytte litt lenger inn på land, og samtidig nyte livet ved sjøen.

Noe mer du lurer på?

Noe mer du lurer på om gass på hytta? Ta gjerne kontakt med oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..