Bilde av en rød hytte ved sjøen

Alt du må vite om å leie av hytte

Leie av hytte er enklere enn noensinne. Vi viser deg de vanligste alternativene slik at du enklere kan finne den rette hytta for deg og dine behov.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 24.11.2021 12:47
{share}
Innhold

Å leie hytte for ferien er lettere enn aldri før. Takket være digitale leieplattformer/portaler kan man i dag enkelt finne hytter til alle formål.

Hvordan velge den rette hytta?

Når det finnes hytter i alle prisklasser og i alle mulige standarder kan det imidlertid være vanskelig å finne den rette hytta til akkurat din ønsker og behov.

Til gjengjeld er det jo nettopp hva du ønsker fra hytta som er det mest avgjørende når du leter etter feriehytte.

For å gjøre letingen etter den perfekte hytta enklere kan du tenke ut hva slags aktiviteter du, og eventuelt dem du drar med, vil gjøre når dere er på hytta.

Skal dere gå lange turer i fjellheimen, eller er den ideelle hytta nærme et alpinanlegg? Hva dere vil gjøre har naturligvis mye å si for hva slags hytter dere bør se nærmere på.

Hvilke muligheter har du når du vil leie hytte?

Det som kanskje er den vanligste løsningen er å leie privateide hytter. Heldigvis finnes det i dag flere gode plattformer å finne disse på.

Skal du leie ut? Alt du må vite om hytteutleie.

Gjennom utleieselskap

Selv om du leier hytter som er eid av privatpersoner, er disse ofte på tilgjengelig gjennom større låneportaler og hytteleieportaler. Selskapene som driver disse sidene fungerer som mellomledd mellom deg og utleier, og vil i mange tilfeller kunne ta hånd om hele prosessen på vegne av utleier.

Direkte med utleier

Den litt mindre formelle løsningen, som kanskje er mer innbydende for mange, er å leie hytte gjennom direkte kontakt med utleier. Da er plattformløsninger som Airbnb mer aktuelt. Gjennom Airbnb vil all kontakt være direkte med utleier.

Campinghytter følger stjernerangering.
  • En stjerne: Hytte med ett rom og enkel møblering.
  • To stjerner: Tillegg til over: elektrisitet (lys, varme, kjøleskap, kokemuligheter etc.) Hytta kan ha flere rom.
  • Tre stjerner: Tillegg til over: vannforsyning nær hytta, separate soverom. Innlagt vann kan eventuelt erstatte separate soverom.
  • Fire stjerner: Tillegg til over: Innlagt kaldt og varmt vann, toalett og dusj og kjøkken som er utstyrt for å lage og spise mat. Ett oppholdsrom og minimum ett soverom.
  • Fem stjerner: Tillegg til over: hotellstandard med fasiliteter for selvbetjening.
Vis mer

Campinghytter

Campingplasser er ikke bare for dem med campingbil, men også for dem som er på jakt etter en hytte å leie. Spennvidden er stor også på campinghytter, så det gjelder å vite hva man vil ha.

Tretopphytter

En nyere form for hytteopplevelse i Norge er tretopphytter. Dette er hytter flere meter over bakken som kan friste med storslåtte utsikt og en annerledes hytteopplevelse.

Du finner oversikt av norske tretopphytter hos Visit Norway.

Den Norske Turistforening

Et annet alternativ som kan være verdt å undersøke nærmere er leie av hyttene til den norske turistforeningen (DNT). Foreningen har mer enn 500 hytter fordelt over store deler av landet som kan benyttes av medlemmene.

Slik er DNTs hytter

Hyttene deles opp i tre ulike typer: Betjente, selvbetjente og ubetjente.

Betjente hytter: De betjente DNT-hyttene har en enkel, men god standard. Med vertskap som serverer måltider, innlagt strøm og dusjmuligheter, er betjente hytter DNTs mest komfortable alternativ. Utenfor sesongen så vil hyttene ofte ha et ubetjent eller selvbetjent tilbud, men det kan være lurt å sjekke dette før du legger turen dit.

Selvbetjente hytter: Selvbetjente hytter er åpne eller låst med en standardnøkkel fra DNT slik at du enkelt kan ta dem i bruk. I sesong kan enkelte hytter også ha hyttevakt. Hyttene er utstyrt med et matvarelager med hermetikk, kaffe og te og middagsretter som kan kjøpes.

Ubetjente hytter: Ubetjente hytter er små hytter med 5 til 25 sengeplasser, og gjerne ekstra plasser i en sikringsbu. Hyttene er åpne eller låses opp med en standardnøkkel fra DNT. Enkelt innredet med senger og dyner (ev. tepper), kokemuligheter, dekketøy og ved.

DNTs hytter er i utgangspunktet mer egnet for turer enn ferier, men om man planlegger så vil dette kunne være en fullgod løsning for enkelte. Det kreves aldri å bestille plass for å komme på en DNT-hytte, men om du ønsker å overnatte på en betjent hytte over flere dager vil det kunne være en god idé å bestille på forhånd.

Les mer om hyttene og regelverket rundt bruken på hjemmesidene til DNT.

Vis mer

Alle kan benytte seg av DNTs hytter, men minst en i følget må være medlem av DNT for å få tilgang til standardnøkkelen.

Du finner oversikt over alle hyttene på UT.no.

Et annet alternativ som man ikke nødvendigvis er klar over er å leie hytte fra Statskog. Med over 100 egne småhytter eller buer som står åpne for allmennheten, samt ca. 70 utleiehytter tilbyr også Statskog mange rimelige alternativer til ferie på hytta.

Du finner oversikt over disse på Statskog.no.

Leie hytte på åremål?

De fleste som leier hytte gjør det gjerne for en kort periode, som for eksempel i en ferie eller for en helg. Det er imidlertid mulig å leie hytter for lengre perioder, da gjerne med en åremålskontrakt.

Som regel innebærer dette at man inngår kontrakt for et år av gangen hvor man selv disponerer hytta når det passer. Selv om du leier er kanskje dette det nærmeste du kommer egen hytte uten å kjøpe.

Det kan være en fin måte å teste ut et område man er interessert å bygge hytte i, ellers kan det rett og slett være en enklere løsning for å slippe å måtte vedlikeholde en hytte.

Bygge egen hytte? Så mye koster en ferdighytte.

Kontrakt og depositum?

Når du skal leie hytte kan det være en god idé med en kontrakt som tar for seg det formelle som lengde på leieforhold, hvordan hytta skal forlates, og hvordan betaling skal gjennomføres.

Som regel vil du forhåndsbetale når du leier hytter, og depositum er ikke vanlig på korte og private leieforhold, men om det er gjennom en utleieplattform kan det være sikkerhetsdepositum. DNTs nøkler fås også mot et depositum.

Kilder:

Visit Norway (1) / Visit Norway (2) / Statskog / Den Norske Turistforeningen / Aftenposten