Ferdighytte: Slik er byggeprosessen
Vi loser deg gjennom prosessen med å bygge ferdighytte fra start til slutt.
Når du skal bygge ferdighytte er det mye å ta stilling til, og det er ikke bare enkelt å få oversikt over hvordan byggeprosessen ser ut og hva du må tenke på.
Derfor har vi laget denne artikkelen for å gi deg en oversikt over hvordan byggeprosessen kan se ut.
Detaljene i prosessen vil som regel variere noe mellom leverandører, men under har vi skissert opp et forløp som kan gi en pekepinn på hvordan byggeprosessen på ferdighytter er fra start til slutt.
1. Tomt
Har du klar tomt du skal bygge på eller skal du kjøpe? Hvordan din hyttetomt ser ut og de lokale forholdene som for eksempel værforhold vil påvirke hva slags hyttemodeller som egner seg og ikke. Derfor er det lurt å vite hvilken tomt hytta skal bygges på tidligst mulig i prosessen.
Har du ikke klar en egnet tomt vil som regel hytteleverandøren kunne være behjelpelig med å finne en.
Når hyttetomta er på plass er det bare å hente inn informasjon om reguleringsbestemmelser om tomta fra kommunen.
Les også: Alt du trenger å vite om hyttetomter
2. Leverandør og hyttemodell
Enten du har tomt klar eller ikke er neste steg å finne ut hvilken leverandør du vil benytte deg av, og hvilke hyttemodeller du kunne tenkt deg som utgangspunkt.
Når du har funnet en eller flere aktuelle leverandører og hyttemodeller burde du ta en befaring til tomten du vil bygge på sammen med leverandøren. Da kan dere sammen begynne å skissere hvilke tilpasninger som er nødvendig, enten på tomten eller på hyttemodellen, for å få et best utbytte av de lokale forholdene.
Er du usikker på hvilken leverandør som passer best for deg kan denne befaringen være en fin måte å avdekke dette.
3. Tilpasninger på hytta
Når du har landet leverandør og hyttemodell er det på tide å få ned hvilke tilpasninger du ønsker deg på hytta. Involver gjerne hele familien for å finne ut hva alle ønsker fra hytta.
Ha også en dialog med leverandøren da det ikke er gitt at alt vil være teknisk mulig. Er det mye du vil endre, så vil de dessuten kunne finne andre hyttemodeller som kanskje er enda bedre egnet for ønskene deres.
Les også: Torvtak på hytta
4. Tilbud og kontraktinngåelse
Når tilpasninger er klare og ønsker om materialvalg og andre detaljer er på plass vil ferdighytteleverandøren skissere opp et tilbud på hytta til deg.
Er du fornøyd med tilbudet er det bare å skrive under kontrakten og ta fatt på hytteprosjektet.
5. Klargjøre til byggestart
Når tegningene er ferdige og kontrakten er på plass er det på tide å sende byggemelding til kommunen. Samtidig må du hente inn alt av detaljerte opplysninger rundt tomten, om dette ikke allerede er gjort, sende ut nabovarsel og skrive byggesøknaden til kommunen.
Les også: Laftehytte for nybegynnere
6. Oppstartsmøte
Når byggesøknaden er godkjent burde du ta et oppstartsmøte sammen med leverandøren for en siste gjennomgang av detaljer i kontrakten. Typiske detaljer som kan fastsettes på oppstartsmøtet er konkrete tidsfrister samt dato for endelig ferdigstillelse.
7. Byggefasen
Da er det bare å vente på at hytta skal bli levert etter avtale. Har du bestilt råbygg eller nøkkelferdig leveranse vil dette åpenbart påvirke hvordan denne fasen av hytteprosjektet ser ut for deg.
Avhengig av hva du selv ønsker og hvor mye endringer du eventuelt har bestilt kan det være lurt å være jevnlig i kontakt med byggeleder og besøke prosjektet for å passe på at alt gjøres etter avtale.
8. Ferdigstillelse, overtakelse og innflytting
Etter at hytta er ferdig bør du ta en gjennomgang sammen med leverandøren for å se etter feil og mangler. Oppdager dere mangler skal leverandøren utbedre dette raskest mulig før leveransen kan ferdigstilles.
Når alt er ferdig og som bestilt må du hente inn all dokumentasjon fra leverandøren og eventuelle underleverandører på arbeidet som er utført. Dette legges ved i søknaden om ferdigattesten som du sender til kommunen.
Når du mottar ferdigattesten er alt det formelle på plass og du står fritt til å disponere hytta!
Hvilke tilpasningsmuligheter har du på ferdighytta?
I tillegg til selve byggeprosessen så er det ikke enkelt å finne ut hvilke muligheter man har til å tilpasse hytta eller involvere seg selv i byggeprosessen. Noe du kan påvirke er hvor mye du vil gjøre og hva slags stil du ønsker på hytta.
Les også: Hvor mye koster en ferdighytte
Hvor mye vil du gjøre selv?
Når det kommer til selve byggeprosessen har du mulighet til å involvere deg selv så mye eller lite som du måtte ønske. Ferdighytter vil nemlig kunne leveres i ulike grader av ferdigstillelse.
Har du spørsmål om byggeprosessen med ferdighytte?
Spør oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Som regel strekker dette seg fra byggesett til nøkkelferdige og innflytningsklare hytter. Hør med din leverandør hva det innebærer, og bestem selv om du vil gjøre deler av prosessen på egen hånd. Gjør du deler av jobben selv vil dette dessuten påvirke kostnaden på hytteprosjektet.
Hva slags stil ønsker du på hytta?
Ønsker du en moderne funkishytte med alt av bekvemmeligheter, eller har du kanskje lyst på en tradisjonell laftehytte? Er det ultimate en kombinasjon av stilarter hvor du får det beste av to verdener? Er det torvtak som er drømmen?