Fjellhytte med torvtak

Torvtak på hytta

Torv på taket er en urgammel tradisjon som fortsatt er elsket og svært mye brukt på hytter i dag. Hvor fornøyd du blir med torvtaket avhenger imidlertid av hvordan du legger det, hvilke materialer du bruker, samt hvor godt du vedlikeholder det.

Bilde av Helene Øie Esparza

Helene Øie Esparza

Sist oppdatert: 18.04.2024 10:24
{share}

Torv er rester av planter og annet organisk materiale som ikke er fullstendig nedbrutt, fordi det ligger i svært våt og oksygenfattig natur, for eksempel i myr.

Torv på taket kan sees på uttallige hytter hvor enn du befinner deg i hytte-Norge. Det er spesielt vanlig å bruke torvtak på laftehytter, ettersom disse hyttene er avhengig av tyngde på toppen for at laftetømmeret skal presses godt nok sammen.

Ikke bare er torvtak pent og bonderomantisk – det gir også fin isolasjon til en billig penge.

Les også: Slik kan du spare penger med solceller på hytta

Til tross for mange fordeler er det viktig å behandle torvtaket riktig. I denne artikkelen kan du lese mer om hva du bør tenke gjennom før du legger torv på hytta di.

Har du allerede lagt torvtak og lurer på hvordan det skal vedlikeholdes? Det får du informasjon om her: Torvtak må vedlikeholdes.

Tips når du skal legge torvtak

Her er et par svært viktige momenter du må ta hensyn til for å sikre et tilfredsstillende resultat når du legger torvtak:

1. Vekt

Tåler hytta tyngden av torvtaket? Torvtak er tunge. Eier du eksempelvis en eldre hytte og vil bytte til torvtak, er det viktig at du tar kontakt med en fagkyndig for å finne ut om hyttekonstruksjonen tåler tyngden.

2. Membran

Det er helt avgjørende at taket tettes med en membran av god kvalitet under torven. Du kan velge mellom to typer membran: Helsveiset membran i plast, eller takpapp kombinert med knotteplast. Uansett hvilken type du velger er det viktig at produktet du kjøper er av god kvalitet, samt at du hyrer inn fagfolk som er spesialister på å legge membranen. Membranen er det viktigste punktet for å holde hyttetaket ditt tett.

3. Takvinkel

Det er anbefalt at taket har mellom 15 og 35 graders fall. Når taket heller mer enn 23 grader, bør det festes lekter i et rutenett under torvlaget. De gjør det vanskeligere for torven å sige nedover taket. Lektene må støttes mot torvstokken som ligger nederst på taket, så sørg for at denne torvstokken tåler den ekstra vekten fra lektene. Og husk – lektene kan ikke spikres fast til taket gjennom membranen – da forblir ikke taket tett.

4. Torv

Du får best resultat hvis du bruker ekte torv fra bakken i ett eller flere lag på hyttetaket. Det kan enten kjøpes på butikken, eller du kan skjære opp torv selv fra et egnet område. Dersom dette ikke er et alternativ, kan du for eksempel kjøpe jord i løsvekt (bulk), torvblokker eller ulike typer torvjord i små eller store sekker.

Det er forskjellige meninger om hvordan den ideelle torvjorda bør være sammensatt. Agnar Kvalbein, gressforsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) mener jorda bør inneholde 97 prosent sand og 3 prosent organisk materiale (prosent målt i vekt).

Du bør legge et jevnt torvlag på minst 15 cm, men aller helst bør det være tykkere.

5. Gressfrø

Videre er det viktig at du velger gressfrø av norske sorter som tåler klimaet der du har hytte. Ønsker du minst mulig vedlikehold, bør du velge gress som til en viss grad tåler uttørking og som ikke blir så høyt. Sørg også for at frøene havner et lite stykke ned i jorda ved å rake forsiktig med en jernrive etter såing.

6. Fagfolk

Vi anbefaler på det sterkeste at du tar kontakt med en ekspert for å få helt nødvendig hjelp og råd om å legge torv på taket. Setter du i gang uten å ha nok kunnskap og fagkyndig hjelp, vil det garantert koste deg dyrt!

torvtak på hytte
Viktig vedlikehold: Det er smart å ta vare på torvtaket. Da holder torven seg pen og den varer lenger. Ellers unngår du skader på membranen og for mye vekt på taket.

Torvtak må vedlikeholdes

Er du ikke glad i hagearbeid og ekstra vedlikehold av hytta, er kanskje ikke torvtak den beste løsningen for deg. Det kreves ikke særlig mye vedlikehold, men noe blir det i løpet av et år. Se hva du bør gjøre hvert år her:

Vedlikehold om våren

1. Kalke

Mose holder så godt på fukt at det kan gi råteskader på hytta. Unngå derfor sur jord og mose ved å kalke når snøen holder på å smelte, helst hvert andre til fjerde år.

2. Gjødsle

Det lønner seg å gjødsle om våren, aller helst rett etter snøen har smeltet, samt en gang til tidlig på sommeren. Husk å vanne godt etter gjødsling.

3. Rake og fylle på torv

På våren må du sørge for å rake opp dødt gress, løv og mose, slik at det ikke stenger for de nye gresspirene. Det er også fint å eventuelt legge ny jord og så nye gressfrø der det trengs, for å holde torven penest mulig og bevare mest mulig isolasjonsevne.

Vedlikehold om sommeren

1. Vanne ved behov

Det er viktig at et torvtak tilføres nok vann. En typisk norsk sommer med en god del regndager krever normalt ikke ekstra vanning, men er sommeren litt ekstra varm, bør du sørge for å gi taket godt med vann. Det bør gjøres sjelden, men i store mengder. Du bør også vanne godt etter gjødsling og det første året etter du legger taket eller sår nye frø.

2. Luke ugress og fjerne busker/trær

For å unngå skader på membranen og hindre for mye vekt på hyttetaket, må man passe på å fjerne busker og trær (ja, de kan vokse på taket ditt!). Du holder også hyttetaket ekstra pent ved å luke ugress med jevne mellomrom.

Vedlikehold tidlig på høsten

1. Klippe gresset

Med mindre du har en geit som kan holde vekstene nede, er det lurt å ta seg en tur med gresstrimmeren eller ljåen tidlig på høsten, spesielt hvis gresset er tett og langt. Men husk å la det være igjen litt lengde på gresset, rundt 7-10 cm., slik at det overlever gjennom vinteren.

Vedlikehold om vinteren

1. Måke snø av torvtaket

Vekten av et torvtak er høy i seg selv. Når det i tillegg kommer store snømengder på toppen av taket, er det svært viktig å sørge for at dette måkes bort. Hvis ikke, kan det hende konstruksjonen ikke klarer å holde vekten, og hytta kan få store strukturelle skader.

Kilder:

Nibio / Huseiernes Landsforbund (1) / Huseiernes Landsforbund (2) / Forskning.no / Takskole / Mataki

Del denne artikkelen:
{share}
Grafisk utsnitt av Hus.no logo