bilde av et lite hyttekjøkken med gasskomfyr

Slik kan du spare penger med solceller på hytta

Solceller er ikke lenger en nødløsning for de mest primitive hyttene. Nå kan de gi deg strøm til alle dingsene dine på hytta – uten at det koster deg en krone.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Kim Arne Hammerstad

Sist oppdatert: 28.03.2024 09:25
{share}

Hver fjerde norske hytte har ikke forbindelse til det offentlige strømnettet. For mange har nødløsningen for å få elektrisk lys og en liten hybelkomfyr på hytta vært å installere et solcellepanel.

Nå har teknologien kommet så langt at et solcellepanel kan gi strøm til det aller meste på en hytte. Ved hjelp av batterier som lades opp av solceller mens du ikke er på hytta, kan du være selvforsynt med strøm gjennom hele året. Dette har nå blitt så attraktivt at til og med folk med hytter som er tilkoblet strømnettet går over til solcellepanel.

Sett fagfolk på saken

Som med de aller fleste ting som har med strøm og elektrisitet å gjøre, skal også solcellepanelet installeres av godkjent elinstallatør. De aller fleste forhandlere av solcellepanel tilbyr også installasjon av folk som vet hva de driver med – husk bare å få en attest fra elinstallatøren om arbeidet som er gjort.

Les også: Råd og tips til deg som vurderer fjellhytte

De aller fleste vil oppleve svært lite vedlikeholdsbehov etter at solcellepanelet er installert, så lenge jobben er gjort på en skikkelig måte. Derfor kan det være lurt å legge litt penger i installasjonen, slik at du slipper å få noen problemer med solcellepanelet senere. Siden 2017 har det vært mulig å søke Enova om tilskudd til installasjon av solcellepanel på hytter. Man kan få inntil 28 750 kroner i tilskudd.

Slik beregner du batterikapasitet

Kapasiteten på batteripakken og størrelsen på panelet påvirkes naturligvis av hvor ofte hytta brukes, samt hvor mye elektrisitet du ønsker å bruke samtidig når du først er på hytta. Belysning, fjernsyn, en varmeovn og en komfyr krever ikke all verden med strøm, men om du vil ha varmtvannstank, vaskemaskin og andre tyngre elektriske artikler, krever dette mer av solcellepanelet.

Det er fullt mulig å lage et forsiktig estimat på hvor stor batterikapasitet du har behov for. Har du for eksempel lamper som har en effekt på 5 W, ganger du antall timer lampene står på om dagen for å beregne antall watt-timer (Wt) de produserer i løpet av en dag. Det vil si at dersom du har to leselamper som hver har en effekt på 10 W, og som i gjennomsnitt står på 7 timer hver dag, blir regnestykket 10 W ganger 2 leselamper ganger 7 timer. Det gir et energibehov på 140 Wt.

Bilde av solcellepanel.
Ikke bare på taket: Du trenger ikke ha solcellepanelet plassert på taket, det går fint an å montere det stående på bakken.

Strømkapasiteten i et batteri måles i amperetimer (At), noe som regnes ut ved hjelp av hvor mange volt (V) batteriet er på. Dersom det totale energibehovet på hytta i løpet av en dag er 240 Wt og batteriet er på 12 V, deler man 240 på 12 for å finne ut hvor mange amperetimer man bruker hver dag, noe som i dette eksemplet blir 20 At. Om du ønsker å være på hytta sammenhengende én uke med dette energibehovet, bør du med andre ord finne et batteri som minst har kapasitet på 140 At (20 At ganger 7).

Hva skjer med batteriene om vinteren?

Den gode nyheten er at snø er positivt for selve energiproduksjonen i solcellepanelet, så lenge det ikke legger seg oppå selve panelet. Lysrefleksjonen i snøen gjør at solcellepanelet blir mer effektivt, men på den annen side er døgnet kortere på vinteren, noe som gjør at den totale energiproduksjonen ikke skiller seg noe nevneverdig ut fra ellers i året.

Les også: Dette må du tenke på når du skal kjøpe hyttetomt

Kulde er imidlertid ikke noe batteriene er særlig glad i. Kulden gjør at batteriene trenger lengre tid til å lade seg opp, og er noe dårligere til å holde på energien. Dette er noe du bør ta høyde for, spesielt om det er snakk om en hytte som i stor grad skal benyttes på vinterhalvåret.

Bilde av solcellepanel.
Helling er viktig: Spesielt i områder med mye snø er det viktig at det er god helling på solcellepanelet slik at det ikke legger seg snø på det.

Reserveløsning er lurt

Selv om sola stort sett er til å stole på, kan det være lurt å ha en reserveløsning i bakhånd dersom det skulle oppstå situasjoner hvor batteriene ikke lades, eller hvor de går tom for strøm. Spesielt på vinterhytter kan dette være viktig, med tanke på at batteriene kan være noe ustabile i kaldt vær, og det er nettopp i kaldt vær at det er kritisk å ha tilgang på oppvarming.

Peis er den mest naturlige reserveløsningen på en hytte, men det begrenser seg stort sett bare til oppvarming. Et aggregat kan være en vel så bra reserveløsning som kan dekke de samme behovene som et solcellepanel i en kortere periode.

Les også: Gass i stedet for strøm på hytta

Spar miljøet og lommeboken

Mange er opptatte av at hytta skal gi minst mulig avtrykk på naturen. Da er solceller svært ideelt, ettersom man holder seg selvforsynt med strøm. Dessuten er det store penger å spare på å ikke ha utgifter til verken nettleie eller strømforbruk gjennom året.

Les også: Slik får du TV på hytta

Et nytt solcellepanel kan koste opp mot 150 000 kroner, noe som må sies å være en ganske høy «inngangspris», men når anlegget først er oppe og går er det svært få utgifter til vedlikehold. Levetiden er også lang – helt opp mot 30 år. Med den nevnte Enova-støtten, samt hva man sparer i årlige strømutgifter, blir imidlertid regnestykket langt hyggeligere på lang sikt.

Noe mer du lurer på?

Noe mer du lurer på om gass på hytta? Ta gjerne kontakt med oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Del denne artikkelen:
{share}
Grafisk utsnitt av Hus.no logo