En brun laftehytte dekket av snø, kun vinduene vises. Snødekte tregrener rammer inn bildet.

Hytteinteriør for en fjellhytte | Inspirasjon

Usikker på hvordan du skal innrede en hytte på fjellet? Se hva som kjennetegner fjellhytteinteriør, og få hytteinteriørtips her.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Ingunn Mjønerud

Sist oppdatert: 29.03.2024 05:12
{share}

Fjellhytter deles gjerne inn i to ulike stiler – moderne og tradisjonelle fjellhytter. Interiøret kan følge stilen på hytta, eller du kan gå for din egen kombinasjon. I denne artikkelen ser vi på hva som kjennetegner fjellhytteinteriør og hva som skiller de to ulike stilene.

Det som virkelig forener alt hytteinteriør er et fokus på naturlige farger og materialer. Vi drar på hytta for å koble fra hverdagen, ha det komfortabelt og slappe av. Uansett stil liker vi å føle ro og fred på hytta, noe man enkelt gjør ved å ta naturen inn via hytteinteriøret.

Les også: Råd og tips til deg som vurderer fjellhytte

På samme måte kan begge stilarter være mørke og lyse, kalde eller varme. Ofte ser vi likevel at moderne hytteinteriør heller mot lyse farger og rene linjer, mens tradisjonelt hytteinteriør er varmere, lunere og mer rufsete.

Under finner du en liste med tips til hvordan du skaper et fint hytteinteriør for en fjellhytte:

1. Gå for naturfarger- og materialer

Det som vanligvis skiller hytteinteriør og vanlig hjemmeinteriør er fargene og materialene man bruker. Ønsker du en rolig og harmonisk atmosfære på hytta kan du gå for naturtoner på interiøret, gjerne beige, brunt, hvitt og grått.

Fargene kan kombineres med andre naturmaterialer med ulike teksturer, slik som kobber, treverk, keramikk, glass, skinn og betong. Kontrasten gjør inntrykket mer spennende.

Her ser du hvordan interiørekspert Ann Christin Johnsen bak instagramprofilen @anncjohnsen har innredet soverommet på tømmerhytta i naturlige farger og materialer. Legg særlig merke til lampen med form som en bikube. Den er et godt eksempel på hvordan man kan bringe naturen inn i hytta:

Er man mer interessert i en moderne og ren look på hytta kan man se til Ingrid bak instagramprofilen @interior.by.ingrid. Hun bruker også naturlige materialer, men fokuserer i større grad på rene linjer. Se for eksempel at alle de store møblene i rommet er firkantede:

2. Legg til noen uventede detaljer

Synes du det blir kjedelig med ton i ton naturfarger kan du sprite opp uttrykket med grønne planter eller et par statement-møbler eller tekstiler.

Les også: Guide til hytteetoalett

Kjører du en tradisjonell stil kan det være nok med en rød pute eller en skinnende kobberlampe for å gjøre interiøret mer livlig. Det står likevel ingenting i veien for å være vågal og for eksempel gå for en knæsj gul sofa i stua, slik som @anncjohnsen har gjort på hytta si:

Moderne hytter har ofte spennende arkitektur eller vinduer som stjeler blikket mer enn det arkitekturen i en tradisjonell laftehytte vil gjøre. Skal du piffe opp interiøret i en slik hytte bør du dermed passe på at aksenten harmonerer med hyttas struktur og omgivelsene utenfor.

Ofte holder det med naturfarger i slike tilfeller, slik som hos @cabin_efjord, hvor man gjerne ikke vil distrahere fra den flotte utsiken:

Kjører du en moderne stil i en hytte med tradisjonell arkitektur kan du leke deg mer hvis du synes det passer. Her ser du hvordan Anine Von Krogh bak @villavonkrogh har lagt til et par plakater og puter i kontrastfarger, som spriter opp interiøret som ellers er ganske nøytralt:

Ikke bare kan @villavonkrogh by på lek og farger. Eierne har i tillegg satt inn en rund peis midt i stua, slik at den ses fra flere områder av hytta. Det må man si er et kroneksempel på et interessant blikkfang:

3. Velg mellom et lyst eller lunt uttrykk

Noen liker en lun og god stemning på hytta, mens andre foretrekker lys også her. Moderne fjellhytter er gjerne åpne og lyse, mens tradisjonelle hytter ofte er lunere og mørkere. Dette uttrykket avhenger ikke bare av interiøret, men selve arkitekturen på hytta.

Her ser du hvordan Annette Nordstrøm bak @annettenordstrom.no har malt tømmeret hvitt og fylt hytta med lyse materialer.

@ojdesigninteriør har her fylt en tømmerhytte med lunere farger. Merk at interiøret likevel ikke fremstår alt for mørk, blant annet fordi taket er delvis hvitt og vindusrammene er store og hvite.

Når vi tenker på en moderne fjellhytte ser vi gjerne for oss en lys stil, slik som @neohytter viser frem her:

Samtidig er det blitt en trend med mørkere farger på veggen eller på interiøret, også når man går for mer moderne interiør enn man tradisjonelt har sett i norske hytter. Denne hytta fra @ojdesigninteriør er et godt eksempel på en moderne hytte med noe mørkere interiør:

4. Ta valget mellom varme eller kalde toner

Ikke bare skal man velge om man vil ha det lyst eller lunt på hytta, man må også tenke gjennom om man ønsker varme eller kalde toner. Ofte påvirker vegg- og gulvfargene tonen på interiøret, og ønsker du en helhetlig stil kan du slipe, beise eller male treverket slik at det står i stil med resten av interiøret.

Les også: Slik kan du spare penger med solceller på hytta

Om du ønsker samme fargetone på vegger og interiør, eller om du ønsker å blande toner er helt opp til deg. Hildegard Haave bak @homebygard har for eksempel valgt å blande varme toner på tømmeret med kaldt grått, brunt, svart og hvitt på resten av interiøret:

På samme måte har @hilderudaa spritet opp ellers kalde fargetoner med utbyttbare aksenter i form av puter og planter:

Dette står i kontrast til @tone_sondral sin hytte, som for det meste har kalde toner på interiør og vegger:

Interiørdesigner Christina Skjevik bak instagramprofilen @christinaskjevik har på den annen side valgt varmere toner både på gulv, vegger og interiør. Selv om det går i bruntoner på det meste av interiøret fremstår stuen levende med møbler i ulike teksturer. Et par puter i rødt har hun også lagt til, for å gjøre det hele mer spennende.

Hva mener du?

Har du andre tips eller idéer til de som trenger inspirasjon til hytteinteriøret på fjellhytta si? Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. med forslagene dine, så deler vi gjerne gode tips videre.

Del denne artikkelen:
{share}
Grafisk utsnitt av Hus.no logo